Ką daryti pametus automobilio numerio ženklus?

Praūžus stipriam lietui ir apsėmus miesto gatves, pasitaiko atvejų, kai automobilis pravažiavęs pro didelę balą iš jos išvažiuoja su sugadintais numerio ženklais arba be numerio ženklų. Ką daryti jei taip nutinka?

Ką daryti pametus automobilio numerio ženklus?

BŪTINA PRISIMINTI, kad dalyvauti viešajame eisme su transporto priemone, kuri neturi numerio ženklų, yra draudžiama.

Mašina be valstybinių numerių

Registracijos metu automobiliai VĮ „Regitroje“ yra pažymimi dviem vienodais numerio ženklais. Kitaip tariant, jiems yra suteikiami unikalūs skaičių ir raidžių deriniai, kad viešajame eisme jie būtų lengvai atpažįstami teisėsaugos institucijoms ir kitiems eismo dalyviams.

Automobilis visada privalo būti pažymėtas abiem numerio ženklais.

Vairuotojas turi pasirūpinti, kad jie būtų gerai matomi, švarūs ir atpažįstami.

Automobilio numerio ženklai turi būti tvirtinami tam skirtose vietose, o ne, pavyzdžiui, dedami už automobilio stiklo.

Purvinas valstybinis numeris

Ką daryti sugadinus ar pametus numerio ženklus?

Jei pametėte arba sugadinote numerio ženklus, Jums reikia nedelsiant kreiptis į VĮ „Regitrą“ dėl naujų numerio ženklų gavimo arba dublikato išdavimo.

Naujus numerio ženklus galima užsisakyti tiesiog internetu Kelių transporto priemonių registravimo sistemoje (eKETRIS): www.eregitra.lt/eketris-web. Juos ir naują registracijos liudijimą apmokėjus kurjeris Jums pristatys tiesiai į namus per 1-2 darbo dienas.

Sugadintas ir sulamdytas automobilio valstybinis numeris

Ką daryti jei nori keisti pamestus numerius į naujus su kitu skaičių ar raidžių deriniu?

Jei pametus numerius norima gauti naują skaičių ir raidžių derinį, būtinai reikės keisti ir automobilio registracijos liudijimą. Taip pat būtina atsižvelgti į tai, kiek trunka naujų numerių arba dublikato gamyba.

Kalbant apie numerio ženklų gamybos terminą, jis priklauso nuo to, kokius numerio ženklus užsisakė žmogus. Pavyzdžiui, jei užsisakė iš priskiriamų automatiškai eilės tvarka, tuomet numerio ženklai gali būti išduodami iš karto padalinyje arba atsiunčiami tiesiai į namus. Tačiau jei užsisakė dublikatą ar patinkančius numerio ženklus, kurie dar nėra pagaminti, tuomet reikės 5 darbo dienų jiems pagaminti.

Ką daryti pametus valstybinį automobilio numerio ženklą?

Ką daryti pametus tik vieną numerio ženklą?

Tais atvejais, kai prarandama viena iš dviejų automobilio numerio ženklų plokštelių, galima kreiptis dėl jos dublikato. Tačiau tuomet reikės atvykti į patogiausią VĮ „Regitros“ padalinį ir su savimi turėti ne tik asmens tapatybės dokumentą, bet ir automobilio registracijos liudijimą bei likusią, t. y. neprarastą numerio ženklo plokštelę. Jei numerio ženklas nebeatitiks šiandieninio standarto, bus keičiama ir likusioji plokštelė.

Ką daryti jei radote numerio ženklus?

Po didelių liūčių socialinių tinklų (Facebook) grupėse mirguliuoja žinutės dėl pamestų ir rastų automobilio numerio ženklų. Bet ką daryti taip neradus numerių savininko?

Radus pamestą transporto priemonės numerio plokštelę, ją galima grąžinti savininkui dviem būdais: pirmasis – perduoti VĮ „Regitrai“, kuri plokštelę grąžins savininkui, antrasis būdas – atiduoti policijai.

Policija numerio ženklą grąžins savininkui arba perduos VĮ „Regitrai“. VĮ „Regitra“ asmenį apie rastus numerio ženklus informuos telefonu, o jeigu jis nenurodytas, – raštu per 3 darbo dienas.

Jei radėjas nenori ar negali atvykti į artimiausią VĮ „Regitros“ padalinį, rastą numerio ženklą galima paprasčiausiai atsiųsti.

Grąžinant VĮ „Regitrai“ rastas automobilio numerio plokšteles surašomas aktas, kuriame nurodomas numerio ženklo raidžių ir skaičių derinys, grąžintų plokštelių kiekis, numerio ženklus išdavusi šalis, grąžinamų objektų būklė.

Radėjo grąžinta transporto priemonės plokštelė bus saugoma vieną mėnesį, išskyrus tuos atvejus, kai vietoje grąžinamo registracijos numerio ženklo yra išduotas naujas valstybinis numeris arba plokštelė yra susidėvėjusi.

Jei rasti daiktai neatsiimami, numeriai sunaikinami.

Pametus valstybinį numerį geriau nevažiuoti, nes  galima netekti vairuotojo pažymėjimo

Kelių eismo taisyklių 225 punkte aiškiai reglamentuota, kad kiekviena motorinė transporto priemonė, traktorius, savaeigė mašina ar priekaba turi būti su tam skirtoje vietoje vertikalioje plokštumoje pritvirtintais registruojant jai priskirtais valstybinio numerio ženklais.

Kelių eismo konvencijos 36 straipsnyje teigiama: kiekvienas tarptautiniame eisme dalyvaujantis automobilis turi būti su registracijos numeriu, kuris tvirtinamas ir iš transporto priemonės priekio, ir iš galo. Tik motociklams taikoma išimtis ir valstybinis numeris tvirtinamas tik iš galo.

Išimtis taikoma tik tuo atveju, jei pranešus policijai apie transporto priemonės valstybinio numerio ženklų ar ženklo vagystę, vykstama išsiimti naujų valstybinio numerio ženklų.

Jei manote, kad važiuoti automobiliu, ant kurio nėra vieno iš dviejų valstybinių numerių, nėra didelė problema, tai galite nustebti, kad už tokį nusižengimą kuriam laikui gali tekti atsisveikinti su vairuotojo pažymėjimu.

Atsakomybė už tokį nusižengimą nustatyta Lietuvos Respublikos saugaus eismo automobilių keliais įstatymo 26 straipsnyje.

Už automobilio, ant kurio nėra vieno arba abiejų valstybinio numerių ženklų, vairavimą gali būti skirta bauda nuo 60 iki 120 eurų ir gali būti skiriamas teisės vairuoti transporto priemonę atėmimas nuo vieno iki trijų mėnesių.

Daugiau pamokose

Post Navigation

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.